WLAN/ WiFi verkon käyttö ja ongelmatilanteet


Muutama sana langattoman verkon taajuusalueista ja käyttämistämme päätelaitteista:

Verkkopäätteisämme (Inteno DG200 ALAC ja Inteno EG400) löytyy kaksi eri langatonta verkkoa - vanhempi 802.11 standardi käyttää 2,4GHz taajuusaluetta. Tämä alue taitaa olla edelleenkin suosituin, koska käytännössä kaikki laitteet tukevat sitä, mutta toki samalla myös ruuhkaisempi jä häiriöalttiinpi kuin rinnakkainen 5GHz alue. 2.4GHz aallonpituus on kaksinkertainen verrattuna 5GHz mikä tarkoittaa sitä, ettei signaali heikkene yhtä nopeasti. Käytännössä tämä tarkoittaa suurempaa aluetta vapaassa tilassa ja parempaa läpäisykykyä.

Usein kuitenkin halutaan käyttöön ottaa 5GHz taajuusalue, kapasiteettia kun sieltä löytyy enemmän ja niin ollen nopeutta. Aallonpituus on kuitenkin puolet verrattuna 2,4 GHz, jolloin signaalin vaimentuu nopeammin ja läpäisykyky on huonompi. Saman alueen kattamiseksi tarvitaan useampi tukiasema, mutta samalla saman tukiaseman alueella on vähemmän käyttäjiä jolloin verkon suorituskyky on parempi.

Kun hankit päätelaitteen meiltä voit olla varma, että päätelaitteesi on turvallinen ja laitteesi saa ohjelmistopäivityksensä ajallaan. Langattoman yhteytesi ongelmatilanteissa pystymme auttamaan sinua ilman varsinaista kotikäyntiä turvallisen etäyhteyden kautta.

Langattoman verkon ongelmat:

Langaton yhteys (WLAN/WiFi) on altis ympäristön häiriöille ja huonoon toimivuuteen löytyy syy yleensä modeemin ja tietokoneen välisestä heikosta signaalista. Signaaliin vaikuttaa eniten modeemin/reitittimen ja tietokoneen välinen etäisyys ja käytetty WLAN-kanava. Langattoman verkon kautta ei tällä hetkellä myöskään pystytä huippunopeuksiin. Kaistan maksiminopeus ja pienin vasteaika savutetaan kytkemällä tietokone suoraan modeemiin RJ45-verkkojohdolla. Langattomissa laitteissa ilmoitetut nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia. Langattomaan verkon nopeuteen vaikuttavat laitteiden tekniikka, etäisyys ja ympäristö.

Alta löydät toimittamiemme kuitupäätelaitteiden WLAN-standardien teoreetisen maksinopeuden ja normaalikäytössä useimmiten toteutuvan nopeuden

  Wlan-standardi Teoreettinen maksiminopeus Yleensä toteutuva nopeus 
Inteno DG200-AL-AC 802.11 b/g/n/a/ac 450/450 Mbit/s 60–200 Mbit/s
Inteno EG400-AC 802.11 b/g/n/a/ac 550/550 Mbit/s 60–200 Mbit/s

 Vanhemmissa kuitukohteissa käytetty päätelaite on Inteno FG500, 802.11 b/g/n, maksiminopeus 85/85 Mbit/s ja toteutuva nopeus 20–50 Mbit/s

 

Modeemin sijoituspaikka

Langaton modeemi on kuin palohälytin se kannattaa sijoittaa mahdollisimman esteettömään paikkaan, jolloin signaalit tavoittavat puhelimet, tietokoneet ja tabletit. Modeemi kannattaa sijoittaa keskeiselle kohtaa langatonta verkkoa käyttäviin laitteisiin nähden. Vältä väliin jääviä seiniä, esteitä ja häiriöitä aiheuttavia laitteita.

  • Älä sijoita modeemia pöydän tai sängyn alle tai piilota kaappiin - vaikka se sisustuksen kannalta olisikin hyvä ajatus. Erilaiset esteet asunnossa kun voivat heikentää langattoman verkon signaalia. Pahimpia signaalin heikentäjiä ovat mm. metalli ja betoni, mutta pahin on kuitenkin vesi. 
  • Paksut seinät heikentävät WiFi-signaaleja voimakkaasti ja sitä enemmän, mitä paksumpi seinä on. Betoniseinät estävät signaalia enemmän kuin puu- ja kipsilevyseinät. Radioaallot leviävät helpommin alas- kuin ylöspäin. Kaksikerroksisessa kodissa reititin kannattaa sijoittaa yläkertaan. Kolmikerroksisessa talossa se kannattaa sijoittaa mahdollisimman ylös toisessa kerroksessa.
  • WLAN-yhteyden ongelmat voivat  johtua myös siitä, että laite ottaa muista laitteista häiriötä. Häiriö voi aiheutua esimerkiksi siitä, että modeemi on sijoitettu liian lähelle esim. digiboksia. 

Päätelaitteen uudelleenkäynnistys

Jos modeemi on ollut yhtäjaksoisesti päällä useita viikkoja tai kuukausia, saattaa se jumiutua ja langaton yhteys on tämän vuoksi hidas tai pätkii. Jumiutuminen johtuu yleensä modeemin muistin loppumisesta. Laite kannattaa tällöin käynnistää uudelleen -  ottamalla laitteesta virtajohto irti n. 10 sekunnin ajaksi, johto takaisin ja laite käyntiin.. Kannattaa varmistaa, että laite varmasti on sammuksissa tarpeeksi pitkään (muutama sekunti ei riitä), jotta jännite ehtii varmasti poistumaan laitteesta. Jos virrat käytetään pois, laite pysyy jännitteen vuoksi osittain käynnissä.

Muut verkot häiritsevät

Kerrostalossa ja tiheään asutuissa taajamissa naapuruston langattomat verkot häiritsevät usein toisiaan. Suurin ongelma tulee vastaan tilanteissa, joissa verkot käyttävät samoja kanavia eli taajuuksia.

  • Taajuutta voi muuttaa langattoman reitittimen tai tukiaseman asetuksista
  • Langattoman verkon asetusten muuttaminen vaatii kuitenkin tietoa langattoman reitittimen asetuksista. Jos käytössäsi on meiltä hankittu päätelaite, kannattaakin olla yhteydessä meihin ja hoidamme muutoksen puolestasi.

Katettava alue on suuri

Isoissa asunnoissa ja varsinkin monikerroksissa taloissa langaton verkko ei vain yllä joka puolelle kotia. Ongelman voi ratkaista hankkimalla signaalinjatkajan, joka kasvattaa wifi-verkon etäisyyttä. Laitteesta saattaa olla hyötyä myös tilanteissa, joissa signaalin tiellä on useita fyysisiä esteitä reitittimen sijoittelusta huolimatta. Käytännössä WLAN-tukiasemat kannattaa aina kaapeloida jos se vain on mahdollista. Kaapeli on häiriötön ja kapasiteetiltaan ylivoimainen .

 

Inteno ex 400

Myymälöistämme löydät mm. pienen tehopakkauksen Inteno EX400. Sen voi kytkeä pääreititimeen joko kaapelilla tai nopealla 5GHz sillalla ja näin katvepaikatkin saavat vahvan Wifi-signaalin. 

 

 

 

 

Päästä vanha laitteesi jo eläkkeelle

Langattomat laitteet toimivat eri nopeuksilla ja tekniikoilla. Vuosien saatossa nopeus ja taajuudet ovat muuttuneet. Standardit kehittyvät ja tuovat mukanaan parannuksia myös yhteyden kantavuuteen ja nopeuteen. Kannattaa tarkistaa, mitä tekniikkaa käytössäsi olevissa latteissa on ja päivittää vanhat laitteet suosiolla uudempaan.

Asiakaspalvelu

Henkilöasiakkaat
ma-pe 8-16
03 486 4300
asiakaspalvelu(at)phpoy.fi

Yritysasiakkaat
ma-pe 8-16
03 486 4200
yritysasiakaspalvelu(at)phpoy.fi

Häiriöilmoitukset

Henkilöasiakkaat
puh. (03) 486 4100 (24h)
vika(at)phpoy.fi

Yritysasiakkaat
puh. (03) 486 4400 (24h)
yritystuki(at)phpoy.fi

Yritystuki

ma-pe 8-16
03 486 4400
yritystuki(at)phpoy.fi

Myymälät

Myymälät avoinna ma-pe 9-17.
Mäntän ja Virtain myymälä suljettu
12-13 lounastauon vuoksi.

Mänttä-Vilppula
Virkamiehenkatu 3
03 486 4280

Ruovesi
Honkalantie 1
03 486 4220

Virrat
Keskustie 7
03 486 4290