Petteri Järvinen vakuutti kuulijat valokuituillallisella

10. marraskuuta 2016 klo 18. Lunta sataa ja Virroilla Nuorisokeskus Marttisen Vanha Pappila näyttää kauniilta valon keitaalta talvisen pimeyden keskellä. Paikalle on saapunut noin 70 henkeä Virroilta ja muualta Ylä-Pirkanmaalta kuulemaan asiaa valokuidusta. Osan on ehkä houkutellut paikalle aito kiinnostus hieman mystiseltä kuulostavaan valokuituun. Toiset ovat saattaneet tulla paikalle Virtain kaupungin tarjoaman kuituillallisen takia. Ison osan on saanut ajamaan talvipyryssä Marttiseen illan pääpuhuja: tietokirjailija, tietotekniikka-asiantuntija ja kolumnisti Petteri Järvinen. Oli motiivi paikalle tulemiselle mikä tahansa, illan lopuksi kuulen ympäriltäni vain kommentteja erittäin onnistuneesta illasta.

Väki istuutuu pappilan Tarjanne-saliin ja PHPOY:n myyntijohtaja Jari liski aloittaa illan kertomalla yhtiöstä, sen strategiasta, mittavista investoinneista valokuituun ja perustelee miksi yhtiö rakentaa valokuituverkkoa Ylä-Pirkanmaalla. Ihmisten kasvoilta näkee hyväksyvän ja hieman yllättyneen ilmeen, kun Liski näyttää 14.10. talouslehdessä julkaistun uutisen, jonka mukaan valokuituyhteyksien lisääntyminen kymmenellä prosentilla nostaa työllisyysastetta 1,1 prosenttia ja alueelle perustetaan uusi yritys 12 000 asukasta kohden. - Miksi me rakennetaan valokuituverkkoa? Siksi, että me haluamme pitää Virrat, Ruoveden ja koko alue maailmankartalla ja ajaa paikallisten omistajiemme etua, Liski toteaa esityksessään.

Liskin jälkeen salin etuosaan astelee Virtain kaupungin elinkeinoasiamies Heidi Tanhua. Hänen esityksensä kertoo kuulijoille miksi modernit tietoliikenneyhteydet ovat niin kriittisiä alueen kehityksen kannalta, kaupungin roolista ja siitä miksi valokuituhankkeisiin tarvitaan kyläyhdistyksiä ja maamiesseuroja. - Ei meillä olisi koskaan kunta pystynyt sillä vauhdilla tekemään niitä päätöksiä ja ratkaisuja, että näitä hankkeita oltaisiin päästy viemään eteenpäin. Ja kuitenkin nämä valokuituhankkeet ovat aivan ratkaisevan tärkeitä tämän kokoisille kunnille, Tanhua toteaa esityksessään.

Seuraavaksi luvassa on konreettinen esimerkki kyläkuituhankkeesta, kun Liedenpohjan hankkeen vetäjä Asko Heinämäki siirtyy puhujan paikalle. Asko kertoo muun muassa siitä kuinka maatilojen arki on tänä päivänä tietoliikenneyhteyksistä riippuvainen. Heinämäki näyttää kankaalla kuvia hankkeen eri vaiheista, hankkeen tunnusluvut sekä kertoo miksi Liedenpohjan maamiesseura lähti hankkeeseen toteuttajaksi – yhtenä suurimpana tekijänä on Askon mukaan juuri yrityksien ja maatilojen tarve varmatoimisille ja nopeille yhteyksille.

Kolmen puhujan jälkeen kuulijakunta ei vaikuta ollenkaan väsyneeltä – ja miksi heitä väsyttäisikään, sillä seuraavaksi saliin astelee illan tähtivieras Petteri Järvinen. Järvisen asiantuntemus, esiintymistaidot ja tiskiin isketyt faktat näyttävät vakuuttavan kuulijat. Järvinen kertoo valokuidun tekniikasta ja näyttää itse tekemiään mittauksia omien 4G- ja ADSL-yhteyksien nopeuden vaihtelusta eri päivinä ja vuorokauden aikoina. Järvinen kirvoittaa yleisöltä monet naurut, kun hän kertoo kuinka Kehä I on laajakaistan periferiaa ja kuinka hän on virtolaisille hieman kateellinen, koska Espoossa hänellä ei ole mahdollisuutta valokuituyhteyteen. Moni näyttää myös saavan ahaa-elämyksen, kun Järvinen esimerkeillään todistaa, että valokuituyhteyden nopeudella ei periaatteessa ole nopeusrajaa ja että 4G tai 5G-yhteyksistä ei ole valokuidun korvaajaksi, koska taajuusalueet ovat rajallinen luonnonvara ja kuormittuvat käyttäjämäärien kasvaessa. Useiden kysymysten ja raikuvien aplodien jälkeen Jari Liski ojentaa Järviselle pienen kiitoslahjan, jonka jälkeen Petteri suuntaa ulos lumipyryyn ja jatkaa matkaansa kohti uusia haasteita.

Järvisen jälkeen Liski esittelee vielä lukuja PHPOY:n valokuituhankkeista vuosilta 2015 ja 2016 sekä kertoo mitä ensi vuonna on luvassa. Iltaan osallistuneet vaikuttavat vakuuttuneilta, kun ruudulle heijastuu teksti: ”Tänään kytketty valokuituyhteys palvelee vielä 50 vuoden päästä”. Keskustelu illan annista käy kuumana, kun väki käy käsiksi Marttisen valmistamaan ja Virtain kaupungin tarjoamaan kuituillalliseen. Pois lähtiessäni kuulen, jostain takaani: ”Tällaisia iltoja pitäisi järjestää lisää”.

Teksti ja kuva: Juha-Matti Wilska

Asiakaspalvelu

Henkilöasiakkaat
ma-pe 8-16
03 486 4300
asiakaspalvelu(at)phpoy.fi

Yritysasiakkaat
ma-pe 8-16
03 486 4200
yritysasiakaspalvelu(at)phpoy.fi

Häiriöilmoitukset

Henkilöasiakkaat
puh. (03) 486 4100 (24h)
vika(at)phpoy.fi

Yritysasiakkaat
puh. (03) 486 4400 (24h)
yritystuki(at)phpoy.fi

Yritystuki

ma-pe 8-16
03 486 4400
yritystuki(at)phpoy.fi

Myymälät

Myymälät avoinna ma-pe 9-17.
Mäntän ja Virtain myymälä suljettu
12-13 lounastauon vuoksi.

Mänttä-Vilppula
Virkamiehenkatu 3
03 486 4280

Ruovesi
Honkalantie 1
03 486 4220

Virrat
Keskustie 7
03 486 4290